logo bitcoin school
bitcoinschool pow
cropped favicon bitcoin school.png
Bitcoin School

Proof of Work

Proof of Work (PoW) is een consensusalgoritme dat wordt gebruikt in de Bitcoin-blockchain om de geldigheid van transacties en het bereiken van consensus tussen de deelnemende nodes te waarborgen. Bij PoW moeten mijnwerkers complexe cryptografische puzzels oplossen om een nieuw blok met transacties aan de blockchain toe te voegen.

In het Bitcoin-netwerk strijden mijnwerkers om het eerst een juiste oplossing te vinden voor een wiskundig probleem dat veel rekenkracht vereist. De oplossing, ook wel “proof of work” genoemd, moet aan bepaalde criteria voldoen, zoals een bepaalde hash-waarde. De mijnwerker die als eerste de juiste proof of work vindt, krijgt het recht om het nieuwe blok aan de blockchain toe te voegen en wordt beloond met een bepaalde hoeveelheid nieuwe bitcoins, evenals transactiekosten die in dat blok zijn opgenomen.

Deze competitie tussen mijnwerkers zorgt voor een gedecentraliseerd systeem waarbij geen enkele entiteit de controle heeft over het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Bovendien maakt PoW het zeer moeilijk en kostbaar om de blockchain te manipuleren, omdat een aanvaller meer dan 51% van de totale rekenkracht van het netwerk zou moeten controleren om de proof of work te kunnen domineren en valse transacties te kunnen toevoegen.

Echter, het nadeel van PoW is dat het veel elektriciteit en computatiekracht vereist, wat resulteert in hoge energieconsumptie en milieukosten. Desalniettemin blijft PoW een essentieel onderdeel van Bitcoin en wordt het beschouwd als een effectieve manier om consensus te bereiken in een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk.

Blijf op de hoogte

We delen onze nieuwste podcastafleveringen en praktische tips via onze social media kanalen. Volg ons en laat je inspireren over de ontwikkelingen binnen de wereld van Bitcoin.

logo bitcoin school

Disclaimer
De informatiesessies, onze website en de podcast zijn geen financieel advies en enkel bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en entertainment. Lees meer »

Support ons

Wij geven al onze kennis gratis weg en daar hebben jouw steun bij nodig!

Bekijk de mogelijkheden »

Volg ons

Deze website is gemaakt door Scoob